Kaštela – okusi dalmatinske kuhinje

Dalmatinska kuhinja je splet mediteranske prehrane i životnih navika tradicionalno uvriježenih među stanovništvom dalmatinskog područja.

Tradicionalnu dalmatinsku prehranu karakterizira učestala konzumacija žitarica, voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova, obilno korištenje maslinova ulja, konzumacija ribe i crnog vina, mliječnih proizvoda. Način pripreme hrane (uglavnom u vodi ili na žaru) i mnogo ribe, maslinovog ulja, povrća i samoniklih trava razlozi su zbog kojih se ova kuhinja smatra veoma zdravom.

U Dalmaciji se obilno konzumira svježa morska riba (npr. zubatac, komarča, kirnja, skuša, mol ili srdela), a priprema se na roštilju, odnosno po dalmatinski na gradelama, zatim kuhana – odnosno lešana, marinirana, na brodet ili pohana. Jednako su popularni i drugi plodovi mora: mekušci (hobotnice, sipe, lignje), rakovi (škampi ili jastozi), školjke (dagnje, kamenice i mušule).

Plodno kaštelansko polje je, osim mora, od davnina izvor prehrane stanovnika kaštelanskih naselja. Osim što su vrsni ribari, Kaštelani su od davnina vrijedni težaci koji su na svojim zemljama obrađivali nasade maslinika, smokava, bajama, oraha, trešanja i vinove loze. Sve su to uvjeti koji su stoljećima formirali tradicionalna jela ovog podneblja.

Od prepoznatljivih dalmatinskih mesnih jela bez dvojbe je najčuveniji pršut, odnosno svinjski but dimljen i sušen na buri. Cijenjena je i dalmatinska janjetina pripremljena na tradicionalan način, ali i jela ispod peke koja spadaju u sam vrh gastronomske ponude dalmatinske kuhinje.

Peka se radi u velikoj okrugloj glinenoj (ili metalnoj) posudi i to na vatri od pravoga drva, u kominu. Hrana se posloži u plitkoj posudi i poklopi željeznim zvonom. Ispod peke se najčešće priprema meso, zatim lignje ili hobotnica, a sve uz dodatak povrća, najčešće krumpira i crvenog luka.

Kuhano povrće također je nezaobilazno u menijima u dalmatinskim restoranima, posebice blitva s krumpirima, špinat, raštika ili umak od rajčica.

Omiljena namirnica Kaštelana je bob, što potvrđuje već tradicionalna "Fešta od boba", koja se u svibanjskoj sezoni mladog boba održava u Kaštel Kambelovcu. Visoka posjećenost pučke fešte dokazuje da je tradicionalna kuhinja opet "in". Pozivamo Vas da na kaštelanskoj fešti od boba kušate bob sa sipom, bob s mladom janjetinom, paštetu od boba kao i brojne druge delicije pripremljene od ove ukusne grahorice.

U kaštelanskim restoranima svakako preporučamo ribu s gradela, lignje na žaru, teletinu ispod peke, salatu od hobotnice, dagnje na buzaru, crni rižot od sipe, bijeli rižot i druge specijalitete po preporuci konobara. U Kaštelima sa uz svečane prigode tradicionalno priprema pašticada s njokima, domaći kolači (kroštule, fritule, krokant, rafioli), torte od bajama (Kaštelanska torta) ili oraha. I kakvo bi slavlje bilo da se na kraju ne popije koja kap izvrsnog kaštelanskog vina, plavca malog, babice, crljenka ili neke od bijelih sorti vlaška ili ..

Kušajte izvrsnu dalmatinsku spizu u najboljim restoranima u Kaštelima:
Konoba Intrada u Kaštel Novom smještena je na samoj obali, s prekrasnim pogledom na Kaštelanski zaljev. U domaćem ambijentu uživajte uz ribu, školjke, jela s roštilja ili uz razne vrste peka, lazanje, pizze, njoke, rižote, špagete.

Restaurant-pizzeria LABINEZZA nalazi se u staroj jezgri, na rivi Kaštel Starog. U jelovniku se nalaze domaći i internacionalni specijaliteti, uz veliki izbor sladoleda vlastite proizvodnje.

Konoba-pizzeria Stari Dvor smještena je na obali Kaštel Starog i nudi odličnu hranu u intimnoj atmosferi. Uživajte u pogledu na predivan Kaštelanski zaljev!

Restoran Villa Žarko nalazi se u Kaštel Lukšiću, u prekrasnom ambijentu morske obale. Ponudu restorana zasniva se na svježim prirodnim namirnicama domaćeg podneblja.

Restoran Bimbijana u Kaštel Gomilici smješten je u sklopu marine Gomilica, s prekrasnim pogledom na more. Nudi izvrsne dalmatinske specijalitete pripremane na tradiocionalan način.

Restoran Baletna škola u Kaštel Kambelovcu, samo nekoliko metara udaljen od mora, idealno je mjesto za potpuno prepuštanje gastronomskim užicima. U prekrasnom prirodnom okruženju, lokacija restorana čuva jednu zanimljivost. Naime, upravo je na ovom mjestu, u prošlom stoljeću, otvorena prva baletna škola u Dalmaciji po kojoj restoran danas nosi ime. Restoran Baletna škola nezaobilazano je mjesto za sve koji uživaju u vrhunskim specijalitetima dalmatinske kuhinje, ali i one koji to tek žele iskusiti.

Dobar tek!

Pretraga smještaja

Šifra objekta:
Tip smještaja:
Dolazak:
Odlazak:
Broj osoba:
 

O Kaštelima

Kaštela su naziv za sedam manjih spojenih mjesta uz obalu Kaštelanskog zaljeva. To su: Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac. Svako ovo mjesto, smješteno oko svoje utvrde odnosno kastela, nosi svoju osebujnu povijesnu priču i odiše ljepotom prirode i tradicije mediteranskog podneblja...

Više informacija »

Plaže

Petrova Njiva je jedna od mnogih plaža na području Kaštel Štafilića. To je prirodna stjenovita plaža posebno pogodna za odrasle. U blizini plaže je borova šuma koja u vrućim ljetnim danima pruža ugodnu hladovinu. Plaža Bile se smatra najljepšom plažom na području Kaštel Štafilića. Bijela šljunčana plaža koja se pruža u duljini...

Više informacija »

Planinarenje

Iznad Kaštela se u smjeru zapad-istok proteže planina Kozjak. Kozjak se u dužini od 16 km proteže od Klisa na istoku do prijevoja Malačka na zapadu. Najviši vrh je Veli vrj (779 m). Biljni pokrov koji raste na južnim obroncima - lemprika, mirta, brnistra i planika – karakterizira mediteransku floru, dok na sjevernim obroncima...

Više informacija »

Priča o vinu

Jeste li znali da je Hrvatska vrlo bogata autohtonim sortama vinove loze i da je velika većina tog blaga hrvatskih autohtonih sorti upravo iz Dalmacije? Bogata je i tradicija vinogradarstva u Kaštelima, od antičkih vremena do danas, o čemu govori i podatak da od svih sorti u nas čak deset posto potječe iz Kaštela...

Više informacija »

Gastro vodič

Dalmatinska kuhinja je splet mediteranske prehrane i životnih navika tradicionalno uvriježenih među stanovništvom dalmatinskog područja. Tradicionalnu dalmatinsku prehranu karakterizira učestala konzumacija žitarica, voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova, obilno korištenje maslinova ulja, konzumacija ribe i crnog vina...

Više informacija »

Kaštelanski Romeo i Julija

Vjerujemo da nema čovjeka koji nije čuo ili čitao o Shakespeare-ovim Romeu i Juliji. Gotovo istovjetna priča ispričana je i u našim Kaštelima. Legenda o dvoje mladih kaštelanskih ljubavnika, zaraćenim plemićkim obiteljima, ponosu, ljubomori, hajdučiji i natruhama socijalnih nemira, generacijama se prenosila od usta do usta...

Više informacija »